Hippieklänning

Hippiekläder har helt plötsligt kommit på tapeten igen, och det beror förmodligen på att det i år faktiskt är 50 år sedan den magiska sommaren 1967, Summer of love. Denna sommar som blev hippiekulturens verkliga höjdpunkt, samlades mer än 100 000 människor i stadsdelen Haight- Ashbury i San Fransisco, där hippierörelsen hade sin vagga och starka fäste. Det var i de gamla viktorianska husen i dessa kvarter som de tidiga hippierna flyttade in. Det var här de länsade vindarna och hittade gamla kläder som kom att bli ett viktigt inslag i det nya mode som växte fram på 60-talet och hippierörelsen.

Hippierörelsen bildades som en protest mot det som man ansåg att den äldre generationen stod för, som karriär, kommersialism, krig och statusjakt. Man riktade sina blickar mot Indien, men också mot urbefolkningarnas kulturer. Och detta har satt tydliga spår i de kläder man bar. Hippiekläderna är ett mode som skiljer sig mycket från andra trender, och här ser vi mycket sjalar och kaftaner. T-shirts med egna batiktryck var också stort under denna period, liksom färgglada kläder med nästan hysteriska mönster. Blommor i alla former var förstås ett sätt att förstärka den välkända sloganen Flower Power, men många av plaggen bar också psykedeliska mönster i starka färger.

Hippieklänning

>> Köp Hippieklänning online – se hela sortimentet här

Det fanns alltså ett djupt engagemang i hippiekulturen, både då det gällde samhället och miljön. Men många beskriver denna period som en tid då man protesterade mot allt och alla och levde ut i fri kärlek och droger. Det ligger förstås en del sanning i det, men man kämpade också för allas lika värde och rätt till kärlek oavsett hudfärg eller kön. Något som vi idag ser det som självklart att kämpa för, men som på 60-talet kunde vara både revolutionerande och i vissa fall också chockerande. Att man upptäckte de medvetenhetsutvidgande drogerna var förstås inte lika positivt, och det var en av bidragande orsakerna till att hippierörelsens storhetstid tog slut i samband med den legendariska Woodstockfestivalen 1969.

Summer of love

Redan den magiska Summer of love, två år tidigare, hade resulterat i att många av de som kom till San Fransisco under sommaren blev missbrukare och hemlösa. Därför genomförde man under hösten en symbolisk begravning i staden. Men, det var inte bara drogerna och missbruket som tog slut på den första hippievågen, utan också splittring, politisering av rörelsen och inte minst köpmännens kommersialisering av allt det som hörde till hippiekulturen, som kläder, musik och konst. En kommersialisering som ju gick stick i stäv med det som från början lade grunden till rörelsen.

Kläderna som hippierna bar var alltså mycket speciella, och idag, femtio år senare, kan vi se en stor efterfrågan på vintagekläder och hippiekläder. Någon kanske har tur och hittar mammas sparade 60-talskläder på vinden och andar gör fynd i vintagebutiken. Tyvärr är det ganska svårt att hitta en äkta hippieklänning i handeln idag.

Kort, figursydd klänning med utsvängd kjol

Vill du köpa en hippieklänning kan du dock vända dig till någon av de butiker som säljer maskeradkläder. Här finns ett stort utbud av nytillverkade, men tidstypiska, hippiekläder. Den vanligaste varianten av hippieklänning är en mycket kort, figursydd klänning med utsvängd kjol. Som de flesta hippiekläder är klänningen färggrann och gärna mångmönstrad eller blommig. Men en hippieklänning kan också vara hellång, med mycket tyg.

Ett utmärkande drag hos de speciella hippiekläderna var att de ofta var vida och fladdrande, med broderier och, eller, mönstrade tyger. Man såg gärna till Indien, både då det gällde sättet att leva och kläder. Men, man influerades inte bara av indiska kläder, utan man var också mycket intresserade av naturfolken runtom i världen, och deras kulturer. När man sen skapade sina kläder blandade man vilt och fick fram en helt unik klädstil som vi inte sett vare sig förr eller senare. Många av kläderna var unisex, och bars alltså av både könen. Men, hippieklänningarna var det förstås bara tjejer som använde.

Vi har under några år sett ett växande intresse för vintage och retro, både då det gäller kläder och inredning. Tidigare har 40- och 50-talen varit i fokus, men nu börjar blickarna att riktas mot det glada sextiotalet i allmänhet och hippierörelsen i synnerhet. För vad kan bättre symbolisera 60-talet än hippies.

60-talet och hippiekulturen som maskeradtema

Efterfrågan på hippiekläder ökar, och det är också vanligt att man har 60-talet och hippiekulturen som tema på maskerader och andra kostymfester. Idag firas också 50 årsjubileet av Summer of love både i San Fransisco och på andra platser runtom i världen. Och för att fira och hedra hippiekulturen måste man givetvis vara klädd i hippiekläder.

Om du inte har några kvarglömda hippiekläder från 60-talet kan du köpa hippieklänningar och andra plagg där man säljer maskeradkläder. Här kan du välja ur ett mycket stort sortiment, och du kan skapa din egen hippiestil med klänningar och tillbehör i alla tänkbara färger och mönster. vilken typ av hippieklänning du väljer beror både på tillfället och på om du trivs bäst i korta eller långa klänningar. För det finns, som sagt. Det finns hippieklänningar i vitt skilda modeller. Kortkorta figursydda klänningar för en som tycker om kläder som sitter åt, och vida, fladdrande långklänningar för den som gillar den mer bohemiska stilen. Välj din hippiestil och gör succé på maskeraden eller på festivalen med hippietema.

Just det här med att ta vara på kläder och klädstilar från gamla tider är något som man nog kan säga startade med hippierörelsen. Det var de som satte fokus på återvinning och som visade att man kan sätta in kläder från äldre tider i ett nytt mode. Återvinning, ekologiskt tänkande och värnande om miljön låg hippierna varmt om hjärtat, och de var våra föregångare på många områden. Så att hippiemodet väcker intresse idag är helt okej och förmodligen helt i hippiernas anda. Kan du hitta äkta, gamla 60-talskläder är det förstås det allra bästa. Då får du ”äkta vara” och du bidrar också till den miljövänliga återvinningen. Leta på loppis och second hand efter hippieklänningar och andra hippiekläder. Men, har du inte turen att hitta dessa plagg kan du alltså hitta verklighetstrogna hippiekläder bland maskeradkläderna.