Hippiebyxor

Hippiebyxor är väldigt speciella och var på sin tid mycket annorlunda mot det mode man var van att se. Hippierörelsen vände sina blickar mot Indien när det gällde ideologin, men vi kan också se mycket indiska influenser i modet. Mycket sjalar, kaftaner och t-shirts med egendesignade batikmönster finns i hippiemodet. Men man länsade också vindsutrymmen i de gamla viktorianska husen i stadsdelen Haight-Ashbury i San Fransisco, där de tidiga hippierna slog sig ner. Här hittade man gamla kläder som blev en del i det nya modet, och man kan nog säga att hippiekulturen är den stora föregångaren när det gäller att använda vintage kläder i modet.

Hippierna gav oss helt enkelt ett helt nytt sätt att se på gamla tiders kläder. Hippiekläderna var ofta vida och fladdrande, rikt broderade, mångmönstrade och i regnbågens alla färger. Ett av de mest klassiska hippieplaggen är afghanvästen, som trots namnet är ett indiskt plagg. En afghanväst, en batikskjorta och ett par utsvängda byxor är vad du behöver för att klä dig som en äkta hippie.

Hippiebyxor 60-talet

>> Köp Hippiebyxor online – se hela sortimentet här

Vad är hippierörelsen

Hippiekulturen är vad som kallas en subkultur, eller en alternativ livsstil, som uppkom under 1960-talet. Hippierörelsen är mest känd för sin kamp för fred och miljö, och vi känner väl alla till typiska slogans som ”flower power” och ” make love, not war”. Hippiekulturen förknippas med en speciell klädstil, men också med en positiv inställningen till medvetenhetsutvidgande droger och indisk kultur.

Hippierörelsen formades i San Fransisco, USA, runt mitten av 1960-talet. Under slagorden ”Peace, Love and Understanding” var rörelsen en reaktion på krig, kommersialism, karriär och statusjakt som man ansåg att den äldre generationen stod för. Den yngre generationen, som ingick i rörelsen, vände blickarna mot Indien för att hitta sina ideal. Man ville leva ett enkelt och fredligt liv, som var baserat på kärlek till allt levande. Man hade en vision om ett samhälle där alla var lika mycket värda och där pengar inte spelade en så stor roll.  Man upptäckte också medvetenhetsutvidgande droger, vilket tyvärr fick negativa följder och till en del bidrog till den första hippievågens fall. Hippiekulturens vagga stod alltså i San Fransisco men den spreds snabbt över hela västvärlden.

Hippiekulturen

Hippiekulturens verkliga höjdpunkt blev den magiska sommaren ” Summer of Love” i San Fransisco 1967, då hundratusentals människor samlades i stadsdelen Haight-Ashbury . I hela den övriga västvärlden startades boendekollektiv och ekologiska produktionskollektiv, vilka kom att få ett stort lokalt inflytande. Men, det kom till brytningar som skulle få rörelsen på fall. Dels var det många av de som kom till San Fransisco under sommaren 1967 som fastnade i missbruk och blev hemlösa. Hela rörelsen politiserades också samtidigt som den utsattes för en aggressiv kommersialisering där köpmännen gjorde allt för att tjäna pengar på kläderna, konsten och musiken. En kommersialisering som gick totalt stick i stäv med allt det som hippiekulturen stod för. Woodstockfestivalen 1969 blev därför slutet på den första hippievågen.

De kläder vi förknippar med hippier bär, som sagt, mycket indiska influenser men de utmärks också av att de ofta är av unisextyp och kan användas av både kvinnor och män. Man intresserade sig också mycket för ursprungsbefolkningarnas, och främmande kulturers, klädedräkter vilket man tydligt kan se på de kläder som bars av hippier under tiden då det begav sig, både i USA och på andra håll i världen. De kläder som vi kallar hippiekläder är verkligen typiska för sin tid, eller snarare för sin rörelse, för hippiekläder liknar inget annat vi har sett i modetrender.

Att hitta sin personliga stil i klädseln

Om du vill klä dig som en hippie har du alltså stora möjligheter att klä dig unikt och ändå vara helt rätt. Förmodligen är det den stora variationsrikedomen i både klädesplagg, färger och tillbehör som gör att hippierörelsen är ett så populärt tema på maskerader och kostymfester. Det är ju inte kul att gå på en maskerad där man riskerar att se ut som alla andra. Med 60-talet och hippiekulturen som tema ger man utrymme för mycket personliga kreationer och alla har chans att hitta sin personliga stil i klädseln.  För den som är kreativ och fantasifull, och gillar att klä ut sig eller att klä sig annorlunda, är temat hippiekläder rena önskedrömmen. Här kan man verkligen gå ” all in” och vräka på med färger och mönster, ju mer desto bättre.

Titta bara på det varierade utbudet av hippiebyxor så förstår du vad vi menar. Det finns en gemensam nämnare som gäller för alla så kallade hippiebyxor, nämligen formen. Typiska hippiebyxor är kraftigt utsvängda nedtill och har ett markant ”svaj”. Ofta är de smala och åtsittande upptill och utsvängda från knäna och ner. Men, det finns också byxor som är vida och fladdrande hela vägen uppifrån och ner. Mycket tyg, mycket färg och mycket mönster är ju teman som återkommer i hippiekulturens kläder både då det gäller byxor, kjolar och överdelar. Hippiebyxorna är ofta mycket färgglada, och mångmönstrade, gärna i psykedeliska mönster. blommiga hippiebyxor förekommer också och blommor hade en stor roll i flower power-rörelsen. Om du inte har ett par blommiga byxor kan du markera den typiska flower power- sloganen genom att bära en blomsterkrans i håret eller en och annan lös blomma någonstans.

Hippiebyxor köper du idag i välsorterade vintagebutiker, eller där man säljer kläder för maskerad och karneval. Här finns kompletta dräkter med hippiekläder, men du kan också köpa hippiebyxor och andra typiska plagg separat. Utsvängda byxor med mycket svaj, och i ett hysteriskt blommigt tyg, är inte så lätta att hitta i vintage- eller second hand-butikerna även om man kan hitta en del andra plagg som för tankarna till 60-talet och hippierörelsen. Har du tur finns plaggen till och med på vinden eller bland mammas sparade kläder från 60-talet. Men, de där byxorna som skriker hippie, är som sagt svåra att få tag i idag, så utbudet av maskeradkläder är förmodligen den enda chansen om du vill ha ett par läckra hippiebyxor. Och här finns de i stort antal, i alla möjliga mönster och färgkombinationer, så att du kan känna dig som en äkta hippie, om så bara för en dag.